top of page

SMĚS NA SNÍDANI

Aktualizováno: 15. 1. 2020

Snídaně je základ dne, a proto by se určitě neměla odbývat. Ale chápu, že ne každý má čas na nějaké velké vyváření. Já si doma připravuji tuto směs vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce, kterou v případě potřeby proměním na rychlou a zdravou snídani.


Co budeme potřebovat?

2 hrnky ovesných vloček

1 hrnek vlašských ořechů

1/2 hrnku sušených jablek

1/2 hrnku goji

1/2 hrnku slunečnicových semínek

2 lžíce máku

2 lžíce konopných semínek

2 lžičky skořice


Postup:

Oříšky a sušená jablka nakrájíme nadrobno, smícháme se zbytkem ingrediencí a uložíme do vzduchotěsné nádoby.



Varianty využití


Kaše

Na jednu odměrku směsi dáme 2 odměrky mléka (může být i rostlinné), lžíci medu a 10 minut povaříme. Nakonec můžeme přidat ještě nastrouhané jablko a společně 2 minuty prohřát. Dozdobíme ovocem.


Nevařená kaše

Na jednu odměrku směsi dáme 1 odměrku mléka (může být i rostlinné) a 1-2 zralé rozmačkané banány. Vše promícháme, necháme 10 minut odstát, dozdobíme ovocem a medem.


Bircher Muesli

Na jednu odměrku směsi dáme 1 odměrku mléka (může být i rostlinné), šťávu z jednoho pomeranče a lžící medu. Zamícháme, přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Ráno přidáme nastrouhané jablko, zamícháme a dozdobíme ovocem.


Přes noc namočené vločky

Na jednu odměrku směsi dáme jednu a půl odměrky jablečného moštu (můžete použít i jiný mošt nebo vodu), zamícháme, přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Ráno dozdobíme bílým jogurtem, ovocem a medem.


Přes noc namočená fermentovaná kaše

Na jednu odměrku směsi dáme jednu odměrku vlažné vody, zamícháme, přiklopíme a necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Ráno dochutíme medem a dozdobíme ovocem.


Pečené müsli

Na 2 odměrky směsi přidáme 1 lžíci medu a 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje. Pořádně promícháme, dáme na plech a pečeme na 130 stupňu. Směs během pečení několikrát promícháme a pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a dáme do vzduchotěsné nádoby. Ráno už stačí přidat ovoce a jogurt nebo mléko (může být i rostlinné).


Müsli z pánvičky

Na 2 odměrky směsi přidáme 1 lžíci medu a 1 lžíci oleje (makový, lněný, mandlový, z dýňových semínek, z lískových oříšků). Pořádně promícháme a zlehka opékáme na pánvi dozlatova. Můžeme jíst hned ještě teplé. Stačí přidat ovoce a jogurt nebo mléko (může být i rostlinné).




TIP: Med můžete vyměnít na javorový, datlový nebo třeba rýžový sirup. Také můžete použít domácí bylinné "medy" např.: pampeliškový, bezový, rakytníkový nebo jitrocelový.


TIP2: Roslinné mléko si můžete udělat sami. Stačí hrnek ořechů (kešu, lískáče, mandle) na 12h namočit do vody při pokojové teplotě. Poté slít, přidat 3 hrnky čerstvé vody, rozmixovat a přecedit přes plátýnko.

1 731 zobrazení

Comments


bottom of page